Sprzedaż bezpośrednia.

Na temat RHD (Rolniczego Handlu Detalicznego), czy Sprzedaży Bezpośredniej fora internetowe dużo się rozpisywały. Temat jak bumerang wraca tym razem w aspekcie zakupu refundowanego sprzętu pszczelarskiego. Warto zatem pewne regulacje prawne sobie przypomnieć.

Jedną z form prowadzenia działalności, w tym zbywania produktów pszczelich nieprzetworzonych, jest Sprzedaż Bezpośrednia. Jest ona regulowana rozporządzeniem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 30 września 2015 r. w sprawie wymagań weterynaryjnych przy produkcji produktów pochodzenia zwierzęcego przeznaczonych do sprzedaży bezpośredniej,

Powyższe rozporządzenie określa zakres sprzedaży bezpośredniej, zasięg terytorialny oraz wymagania weterynaryjne jakie są stawiane w zakresie bezpieczeństwa przy stosowaniu sprzedaży bezpośredniej.

Pszczelarze, którzy chcą zbyć produkty pszczele nieprzetworzone w ramach SB (sprzedaży bezpośredniej) mogą tego dokonać na terenie gospodarstwa producenta (pasieki), targowiskach oraz do zakładów prowadzących handel detaliczny bezpośrednio zaopatrujących konsumenta końcowego.

Sprzedaż bezpośrednia ograniczona jest do:

  • obszaru województwa, w którym odbywa się produkcja produktów pochodzenia zwierzęcego,
  • województw sąsiadujących,
  • oraz na terenie Polski, jeżeli jest prowadzona podczas wystaw, festynów, targów lub kiermaszy, organizowanych w celu promocji tych produktów.

Ważne

Jeżeli prowadzimy sprzedaż bezpośrednią podczas wystaw, festynów, targów lub kiermaszy, na terenie innego województwa niż tego, w którym odbyła się ich produkcja lub województwa ościennego konieczne jest poinformowanie o tym fakcie powiatowego lekarza weterynarii właściwego ze względu na miejsce prowadzenia planowanej sprzedaży, w terminie 7 dni przed dniem jej rozpoczęcia.

Informacja powinna zawierać:

  • imię i nazwisko albo nazwę podmiotu prowadzącego działalność w zakresie produkcji tych produktów oraz adres miejsca prowadzenia tej działalności;
  • dane dotyczące miejsca i okresu, w których będzie prowadzona sprzedaż tych produktów.

Wymagania weterynaryjne, jakie powinny być spełnione przy produkcji produktów pszczelich nieprzetworzonych
przeznaczonych do sprzedaży bezpośredniej, oraz wymagania weterynaryjne dla miejsc prowadzenia
sprzedaży bezpośredniej tych produktów określa rozdział IX w/w rozporządzenia.

Ważne

Priorytety d/t wymagań weterynaryjnych z zakresu bezpieczeństwa żywności w sprzedaży bezpośredniej dostępne są na stronie Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

R.M.